Bio Jan

Jan Parent

muzikant


professionele freelancers


"Een leven vol muziek"

Op 3 februari 1952 werd ik geboren in het Oost-Vlaamse Scheldewindeke, als jongste broer van René en Herman. Mijn vader Firmin was bakker én "tenor noble". Hij behaalde een "1ste prijs" zang aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Mijn moeder was "Madame van de post" te Scheldewindeke en schreef gedichten, collums voor tijdschriften en toneel.


Na de lagere school ging ik naar het internaat te Geraadsbergen, om dan later te starten aan het Conservatorium te Gent. Ik hou de zware klassieke studies na twee jaar voor bekeken en krijg een eerste aanbod. De groep, de Mac Duff's Dimension begeleidde binnen- en buitenlandse artiesten. Dit was mijn eerste ervaring met professionele acts in verschillende genres. We werkten samen met J. Vincent Edwards van "Thanks to the Lord", Bonny Saint-Claire, Roger Whittaker, Ann Christy, Corry Konings, enzovoort. Van rock tot smartlap, vrijwel alle artiesten die België aandeden bezochten ons repetitielokaal te Deinze.


Na twee jaar kreeg ik een aanbod van Johnny White, "De stem van Vlaanderen en Wallonië". Van Oostende naar Aarlen, van Zevergem naar Durbuy. Een drukke maar prachtige tijd, temeer omdat de secretaresse van het Brussels artiestenbureau Christina Bergmans was... In 1974 trouwden wij. In 1980 hadden we reeds twee mooie dochters, Karolien en Annelies.


De platenfirma Vogue zocht in die periode professionele muzikanten voor een jongen die het zeker zou gaan maken: Willy Sommers . Ik bekeek de speelkalender en zei: "Ja". Er volgt een geweldige periode, met 20 á 30 optredens per maand, die 16 jaar duurt. Onder leiding van Roland Verlooven, Belgische topproducer, begin ik met een bang hart aan mijn eerste studio-opnamen. Ik ging dood van de stress. Roland gaf mij vooraf stiekem de partituren mee zodat ik me beter kon voorbereiden. Partituren lezen was zeker niet mijn sterkste punt, maar mijn improvisaties en begeleidingen waren volgens hem de juiste voor zijn genres. We namen zo'n 600 singels en een 200-tal LP's op. Van sommige van deze hits werden er in gans West-Europa 100000, 200000 tot 1,5 miljoen verkocht. Roland Verlooven schakelde mij ook in om nummers in te zingen voor andere groepen. Wanneer ik in de wagen onze "geheime hit" hoorde, was ik een tevreden man.


In die tijd begeleidden we Nana Mouskouri, Adamo, Claude Barzotti, Roco Granata en vrijwel alle Vlaamse artiesten. 's Nachts opnemen, tijdens de pre-mix twee uur op de grond slapen, kortom een artiestenleven.

Einde jaren '80 kwam de "showbizz-crash" in Vlaanderen. Een beetje moegespeeld verlaat ik Willy Sommers en Roland Verlooven en start solo als "entertainer".

Ik waag de sprong en schaf me een complete installatie aan. Ik startte als "Only the Lonely", een tijd later samen met een zangeres (Dit was Rita Roeland, mama van het "Dance-fenomeen" Jessy). Het kinderprogramma "de Noot- en Toonshow" met Marijn De Valck en Chris De Braekeleer vervolledigen mijn kalender tot 2005. Tussendoor verzorgde ik ook nog de opnames en live-optredens voor het "Boerenparlement" alsook verschillende uitzendingen voor Radio 2. Muzikale achtergrond voor documentaires en filmmuziek voor Coco Flanel vervolledigen mijn palmares.


Op een privéoptreden leer ik Viviane Steyaert kennen, een Gentse dame die op een zeer overtuigende wijze Piaf zingt. Ik begeleid haar nu reeds 25 jaar en we verzorgen bijzonder stijl- en sfeervolle optredens.

Zij straalt een Franse klasse uit en dat wordt ten zeerste gewaardeerd. Na een paar drukke jaren ga ik op zoek naar een tweede vrouwelijke muzikale partner. Dit resulteert in een breder repertoire, en ook de visuele touch. Ook twee superzangeressen passeren de revue: Martine Foubert en Elfi Strackx. De verrassing voor papa Jan. Dochter Annelies Parent zingt al jaren bij de folkgroep 'Lezzamie', samen met zus Karolien (toevallig ook dochter van ...).

Midden 2007 kan ik Annelies overtuigen ook de muzikale stap te zetten richting 'papa Jan'. Dagen repeteren en een eerste solo-optreden voor 700 mensen. Schitterende reacties... tot de volgende stap in 2008. Met Zippora De Brauwer erbij wordt een prachtig trio geboren. Niet enkel fijn om te horen ... het oog wil ook wat. In 2014 ontmoet ik Elisa Dhondt uit Maldegem die raad vraagt over de aankoop van een zanginstallatie. Ik vraag "Kan jij zingen ?"; zij buigt zich naar mij toe en zegt overtuigd: "Ja, ik kan zingen". Een test en waw ... zij kan zingen. En Elisa maakt nu ook deel uit van de "Beauties".   Onze combinatie heeft eigenlijk geen naam ... wij noemen het “The beauties and the beast”. Vraag: wie van de meisjes is  the Beast ?".


 ‘t Leven is mooi.

WijProfessionele freelancers verzorgen live muziek

Alle Stijlen ... van alle tijden


Jan Parent

Zippora De Brauwer

Annelies Parent

CONTACTAdres:

Hettingen 9, 9860 Scheldewindeke (Belgium)


Email:

jan@scheldewindeke.be


Mobile::

Jan: +32 477 31 72 54

Christina: +32 474 27 99 49


WAT


Diners


Recepties


Meetings


Openluchtoptredens


Presentaties


WAT


Beurzen


Eet- en dansfeesten


Huwelijksmissen


Uitvaart


Cruises ...

Copyright © All Rights Reserved